Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Αλωση της Κωνσταντινούπολης: Το πέρασμα των πλοίων στον Κεράτιο, ένα Ρωσικό στρατήγημα;




Ο Ολέγκ μπροστά στην Κωνσταντινούπολη
Πηγή, εδώ


Ο Βάραγγος Πρίγκηπας Ολέγκ το 879 ανέλαβε ως Κνιάζ (πρίγκηπας) των Ρως με έδρα το Νόβγκοροντ διαδεχόμενος τον Ρούρικ και το 882 κατέλαβε το Κίεβο νικώντας τους Χαζάρους.

Θεωρείται, λοιπόν ιδρυτής του Ρωσικού κράτους του Κιέβου, που είναι και το πρώτο που μπορεί να χαρακτηρισθεί “ρωσικό”, μια που τα προηγούμενα μορφώματα είχαν έντονο Σκανδιναβικό χαρακτήρα.

Το 907 ή το 911 πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη. Η κατάληξη της πολιορκίας ήταν να παραχωρηθούν στους Ρως εμπορικά προνόμια, και να δημιουργηθεί εμπορική παροικία τους στην Κωνσταντινούπολη. Η πρώτη έξοδος της Ρωσίας στη Μεσόγειο ήταν γεγονός.

Ο Ρούρικ (πηγή Wikimedia)

Η αφήγηση διασώζεται μόνο από Σλαβικές γραπτές πηγές και είναι μεταγενέστερη των γεγονότων. Σε αυτήν, αναφέρεται πως ο Ολέγκ πέρασε τα πλοία του από την στεριά. Βέβαια η συνέχεια, πως τα πλοία έπλευσαν με ρόδες στην στεριά σπρωγμένα από τον άνεμο στα πανιά τους είναι μυθική. Πιθανότατα πήρε την ίδια διαδρομή με τα πλοία του Μωάμεθ του Πορθητή και πέρασε δια ξηράς μέσα στον Κεράτιο όπως και οι Τούρκοι.

Είναι λοιπόν ο πρώτος εχθρός που εφάρμοσε αυτήν την μέθοδο, τέσσερις αιώνες πριν τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Παρακάτω, μεταφράζουμε το επίμαχο κείμενο του Ρώσικου χρονικού από τα Αγγλικά. Είναι οπωσδήποτε αρκετά μονομερές και αντίστοιχη αφήγηση από την Βυζαντινή πλευρά δεν υπάρχει:

Πλοίο των Ρως σε αναπαράσταση
Πηγή, εδώ


Η εκστρατεία του Πρίγκηπα Ολέγκ (882-912) στην Κωνσταντινούπολη


“...Έφτασε μπροστά σην Κωνσταντινούπολη αλλά οι Έλληνες οχύρωσαν το στενό (του Μαρμαρά;) Ο Ολέγκ αποβιβάστηκε και διέταξε να τραβήξουν τα πλοία στην στεριά. Πολέμησαν εναντίον της Πόλης και έσφαξαν πολλούς Έλληνες, κατάστρεψαν και παλάτια και εκκλησίες. ( Οι Ρώσοι δεν είχαν ακόμα εκχριστιανισθεί) Τους αιχμάλωτους τους αποκεφάλιζαν, τους βασάνιζαν, τους σκότωναν με βέλη, και άλλους τους έπνιγαν στη θάλασσα. Πολλά άλλα δεινά επέφεραν, αυτά που συνήθως κάνουν οι στρατιώτες. Ο Ολέγκ διάταξε να προσαρμόσουν ρόδες στα πλοία και όταν ο άνεμος έγινε ευνοϊκός, άνοιξε τα πανιά και τα έτρεξε στο ανοιχτό πεδίο, εναντίον της Πόλης.

Ο Ολέγκ καρφώνει την ασπίδα του στα τείχη της Κωνσταντινούπολης
Πηγή, εδώ

Όταν το είδαν αυτό οι Έλληνες φοβήθηκαν και έστειλαν μαντάτο στον Ολέγκ παρακαλώντας τον να μην καταστρέψει την Πόλη, προτείνοντας να του πληρώσουν όσο φόρο υποτέλειας επιθυμούσε. Ο Ολέγκ σταμάτησε τον στρατό του. Του έφεραν τροφή και κρασί αλλά δεν τα άγγιξε γιατί ήταν δηλητηριασμένα. Τότε οι Έλληνες τρομοκρατήθηκαν και είπαν : “αυτός δεν είναι ο Ολέγκ, αλλά ο Άγιος Δημήτριος που έστειλε ο Θεός να μας καταστρέψει!”
Τότε ο Ολέγκ ζήτησε να του πληρωθούν δώδεκα Γρίβνα για κάθε άντρα του -είχε δυο χιλιάδες πλοία με σαράντα άντρες το καθένα.


Ο Ολέγκ και οι παγανιστές ιερείς
Πηγή εικόνας εδώ

Οι Έλληνες συμφώνησαν, γιατί αλλιώς ο Ολέγκ θα κατακτούσε όλη την Ελλάδα. Αφού απομακρύνθηκε λίγο από την Πόλη, ο Ολέγκ υπέγραψε ειρήνη με τους Αυτοκράτορες Λέοντα και Αλέξανδρο...” (ακολουθούν λεπτομερείς όροι της συνθήκης)

Πηγή: The Russian Primary Chronicle

Πηγή εικόνας εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου