Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η Αυτοκράτειρα, ο πολιτισμός και ένα μεγάλο μήλο…

Όταν το μήλο είναι μεγάλο…
Και όταν ο Μάγιστρος είναι όμορφος και νεαρός…
Και όταν η βασίλισσα λέει ψέματα…



Ένα ταλαίπωρος Φρύγας είχε ένα τεράστιο μήλο, και το πήγε στην Πόλη,  στον βασιλιά Θεοδόσιο τον β… Ο Αυτοκράτορας το χάρισε στη βασίλισσα Ευδοκία, αφού πλήρωσε αδρά τον φτωχό Φρύγα, αλλά η Βασίλισσα το χάρισε στον Μάγιστρο Παυλίνο, που ήταν, συμπτωματικά «εύμορφος νεώτερος».  


Ο Παυλίνος, αγνοώντας την προέλευση του μήλου –μια που η βασίλισσα δεν ήθελε να μάθει πως του έκανε δώρα δεύτερο χέρι, τόσο γύφτισσα ήταν- το χάρισε ξανά στον… Αυτοκράτορα Θεοδόσιο!
Φωνάζει ο Αυτοκράτορας την υπεράνω υποψίας (πάντοτε) Αυγούστα Ευδοκία, την κορώνα της κεφαλής του και την μαμά των παιδιών του, κατά τεκμήριον, και την ρωτάει σε άψογα Ελληνικά:



«Που είναι μωρή το μήλο που σου χάρισα;»
«Το έφαγα καλέ» απαντάει η ενδοξο-αθώα Αυγούστα.

Η συνέχεια λέει πως ο Παυλίνος αποκεφαλίστηκε και η Αυγούστα απεχώρησε στις επαρχίες της Μέσης Ανατολής όπου, αφού έκανε πολλές δωρεές ακόμη (το χρονικό δεν λέει αν ήταν και αυτές από δεύτερο, τρίτο ή τέταρτο χέρι) απέθανεν εκεί, θρηνούσα και τον Παυλίνο, και τον θρόνο.



Η Ευδοκία ήταν, φυσικά, μια από τις γνήσιες εκείνες Ελληνίδες, Αθηναία, κόρη του φιλοσόφου Λεοντίου, που βαφτίστηκε Χριστιανή. Πριν την έλεγαν Αθηναΐδα. Ειχε σπουδάσει φιλοσοφίες, ιστορίες τέχνης και τα τοιαύτα,  Ήταν ειδική στα θέματα πολιτισμού τέλοσπάντων, πήγαινε και σε εκθέσεις Τέχνης, Φιλολογικές βραδιές και διαλέξεις –δεν ήταν όποια κι όποια- και προώθησε ως Αυτοκράτειρα και ως γυναίκα, κατά δύναμιν, τας Τέχνας, τα Γράμματα και τους …Μαγίστρους.
Μεγαλοπαντρεύτηκε βλέπετε το κορίτσι.

ΠΣΣΣΤ!!! ΚΟΙΤΑ ΕΝΑ ΜΗΛΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΧΑΡΙΣΕ Η ΑΥΓΟΥΣΤΑ!!!!



Οποιαδήποτε σύμπτωσις της παρούσης ιστορίας με σημερινά πρόσωπα και πράγματα είναι, φυσικά, απόλυτα ηθελημένη.
 Να και το κείμενο.










Πηγές εικόνων
https://www.facebook.com/pages/Propugnatores-Barcinonenses/333606860023878?fref=photo
Βικιπαίδεια
http://www.hellinon.net/ANEOMENA/IstoriaSkylitsi.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου