Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

Ο Δημήτρης Σκουρτέλης και ο Βασίλης Αράπης ζωγραφίζουν στον "Δίαυλο"

Ο Βασίλης Αράπης και ο Δημήτρης Σκουρτέλης ζωγραφίζουν στον Πολυχώρο “Δίαυλο”, Αδριανού 1, Θησείο, από τις 22 Ιανουαρίου 2015 . Οργάνωση:
Θεατρική ομάδα “Πλειάδες” και η εταιρεία Plentertainment.Το δρώμενο έγινε στα πλαίσια της έκθεσης ζωγραφικής του Βασίλη Αράπη και της Μαρίας Σιδέρη στον "Δίαυλο".
Η έκθεση πλαισιώθηκε από ομιλίες του Βασίλη Αράπη, ειδικού στην φιλοσοφία των επιστημών. Οι συζητήσεις και η αλληλεπίδραση με το κοινό ήταν ενδιαφέρουσες.


Ο Δημήτρης Σκουρτέλης κάνει μια παρέμβαση στην ομιλία του Βασίλη Αράπη.Ο Βασίλης Αράπης (αριστερά) και ο Δημήτρης Σκουρτέλης αρχίζουν να ζωγραφίζουν.
Παραγωγικότατος, ο Βασίλης Αράπης φιλοτέχνησε τρία έργα ταυτόχρονα!Ο Βασίλης Αράπης επί το έργον.Τα... παρασκήνια!!!

Το κοινό επενέβη... δραστικά στα έργα... Ηρώ Νότη.


Ένα από τα έργα του Βασίλη Αράπη.

Ένα από τα έργα του Βασίλη Αράπη.

Η παλέτα του Βασίλη Αράπη.

Η παλέτα του Δημήτρη Σκουρτέλη.

Το έργο του Δημήτρη Σκουρτέλη.

Την δεύτερη μέρα προστέθηκαν το μαντικό πουλί που συνοδεύει τους μυθικούς Ακρίτες καθώς και το τυπικό φίδι-εχθρός...Εργο του Βασίλη Αράπη.

Εργο του Βασίλη Αράπη.

Εργο του Βασίλη Αράπη.

4 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το μαντικό πουλί άραγε ως στοιχείο προέρχεται από αρχαιοελληνικό μυθικό πλαίσιο ή ανατολικό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στα ακριτικά τραγούδια τα πουλιά μιλάνε και λένε στους Ακρίτες το μέλλον τους. Χωρίς να αναφέρεται σε κάποια γραπτή ή προφορική πηγή, τα βλέπουμε να κουρνιάζουν πάνω στο θηκάρι του σπαθιού των Ακριτών στα Βυζαντινά κεραμικά. Πήρα την πρωτοβουλία να το βάλω στα καπούλια του αλόγου. Προφανώς το μοτίβο προέρχεται από τα μαντικά πουλιά της αρχαιότητας, αλλά και από την παρουσία παπαγάλων που ήρθαν από την Ανατολή. Ο απλός άνθρωπος τότε πίστευε πως οι παπαγάλοι μιλούσαν συνειδητά. Πρέπει να είναι ένα παγκόσμιο μοτίβο κατά την γνώμη μου. Όσο για την αρχική προέλευση είναι πάντα Ανατολική, αλλά μέσω της αρχαίας Ελλάδας. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως όλα τα πουλιά ήταν κάποτε άνθρωποι που μεταμορφώθηκαν.

   Διαγραφή
 3. Ευχαριστώ για την απάντηση, κι άλλη μια φορά να στείλω τα συγχαρητήριά μου για το έργο σας. Πολύ ωραία η ιδέα για την προσθήκη του πουλιού. Ενδιαφέρον έχει και η μορφή της αλκονοστ στη ρωσική μυθολογία (κάτι σαν σειρήνα, αλλά με ευλογημένη φύση και σε συνέχιση του μύθου και του ρόλου της Αλκυονης).
  Στα καπούλια του αλόγου ένδοξου καβαλλάρη θυμάμαι να έχω δει να κάθεται και ένας ανθρωπάκος σε κάποιες εικόνες του Αγίου Γεωργίου (κάτι σαν πρίγκηπας, δεν ξέρω ποιός είναι ή τι συμβολίζει). Το πουλί όμως στέκεται πιο ανεξάρτητα, πιο πολύ σαν επίκουρος στον καβαλλάρη, αν το βλέπω σωστά?

  ΑπάντησηΔιαγραφή