Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Το Βιβλίο των Αξιωμάτων (Notitia Dignitatum)

Το Βιβλίο των Αξιωμάτων (Notitia Dignitatum) είναι ένας κατάλογος των αξιωμάτων της Ανατολικής και Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που χρονολογείται στα τέλη του Τέταρτου, αρχές του Πέμπτου αιώνα μΧ. (390-420)

Περιέχει όλα τα διοικητικά, πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα, τις επαρχίες, τις πόλεις, και κυρίως τα σύμβολά τους.

Τα υπάρχοντα αντίγραφα του χειρόγραφου χρονολογούνται πολύ μεταγενέστερα, τον 15ο και 16ο αιώνα, αλλά η ομοιότητες μεταξύ τους δείχνουν πως προέρχονται από ένα κοινό πρότυπο, πράγμα που αυξάνει κατά πολύ την αξιοπιστία των απεικονίσεων.


Ενα πολύ περίεργο τμήμα του βιβλίου είναι αυτό που δείχνει ιδέες για διάφορα εξωφρενικά όπλα και οπλικά συστήματα που δεν φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. (πχ ένα πλοίο που προωθείται με τροχούς) Είναι το πιο ύποπτο για την εγκυρότητά του.

Άλλο τμήμα που δεν μας πείθει, είναι οι απεικονίσεις των πόλεων, που μοιάζουν μεσαιωνικές. Ειδικά στην απεικόνιση της Κωνσταντινούπολης, βλέπουμε την Αγια -Σοφιά, η οποία δεν υπήρχε την εποχή που γράφτηκε το βιβλίο.

Το πιο ενδιαφέρον στο βιβλίο αυτό, βέβαια, είναι τα σύμβολα των ασπίδων των στρατιωτικών σωμάτων. Γενικά, θεωρείται πως είναι ιστορικά ακριβή.
Θα παρατηρήσουμε ελάχιστα χριστιανικά σύμβολα, ενώ τα παγανιστικά κυριαρχούν. 


Μέσα σε αυτά, είναι ένα σύμβολο που εμφανίστηκε αιώνες μετά στην Κίνα ως "Γιν και Γιανκ"Δεύτερη γραμμή από κάτω, δεύτερο σύμβολο από δεξιά,
το Βυζαντινό "Γιν και Γιανκ"


Στην πρώιμη Βυζαντινή εποχή ήταν σύμβολο των σωμάτων   "armigeri defensores seniores" και των "Mauri Osismiaci", και αγνοούμε τον συμβολισμό του..
Εδώ παραθέτουμε τις εικονογραφήσεις από ένα αντίγραφο του 1542 που έγινε για τον κόμη 
Ottheinrich του Neuburg.
Πηγή, εδώ: Publication of Offices
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου